Lehto vastaan muut rakentajat

Lehto rakennusalan uusin tulokas Helsingin pörssissä, on ollut tänä vuonna erityisen kuuma ja keskustelua herättävä osake. Erityisesti osaketta on paljon ylistetty mediassa ja uutisointi Lehtoon liittyen on ollut erityisen mahtipontista.

Lehto julkisti tänään Q3 tuloksensa ja osake on ollut nyt 5% laskussa. Itseäni Lehdon tulos jopa yllätti hyvyydellään, mutta markkinat olivat pettyneitä tulokseen. En tosin tiedä miten realistista on ollut edes kuvitella tätä parempaa tulosta kuin nyt Lehdolta nähtiin.

Itse en Lehtoa ainakaan toistaiseksi seuraa tai omista mielestäni erittäin korkean arvostuksen vuoksi. Alapuolella vähän vertailua muiden Helsingin pörssin rakennusliikkeiden kesken.

Lehto 11,67€
Markkina-arvo 712,41 milj.€
Liikevaihto 2017 Q1-Q3 367,3 mil.€
Liikevoitto Q1-Q3 33,5 milj €
EPS Q1-Q3 0,46 €
Tilauskanta kauden lopussa 502,6 mil.€
EPS 2017 oma ennuste 0,68   5,8% tuotto

Arvio lehdosta. Rajua kasvua tehnyt Lehto tulee kohtaamaan kasvukipuja, mikäli se aikoo kasvattaa liikevaihdon näiden muiden lukemiin. Osakkeen arvostus kuitenkin vaatii tätä. Lehdon pörssissä oloaika on kuuminta aikaa rakentamisessa 2000 luvulla. Lehto päässyt toimimaan helpossa markkinassa, jossa sen ei ole tarvinnut alkaa painamaan alas omia katteitaan urakoita saadakseen.




SRV 4,08€
Markkina-arvo 249,26 milj.€
Liikevaihto 2017 Q1-Q3 776,8 milj.€
Liikevoitto Q1-Q3  5,7 milj.€
EPS Q1-Q3  -0,13 €
Tilauskanta kauden lopussa 1535,7 mil.€
EPS 2017 oma ennuste 0,17€   4,1% tuotto

SRV haastavien ja erikoisten kohteiden erikoisosaaja. SRV on rakentanut suuren osan uusista viime aikoina tehdyistä sairaaloista, tornitaloista ja on aloittamassa uusia isoja hotelli ja areena hankkeita. SRV llä tulee olemaan tilauskantaa erikoisemmissa kohteissa joihin muilla rakentajilla ei ole osaamista tai referenssejä. Nyt tulosta painaa pahasti Venäjän heikko rupla ja siellä aloitetut hankkeet huonoina aikoina. Pidän SRV:tä selkeästi eri luokan rakentajana kuin Lehtoa. SRV n saatua Venäjä ongelmat kuntoon on sen mahdollista kasvattaa liikevoitto helposti 60 mil.€ tasoon jolloin osakekohtainen tulos nousisi jo 1,0€ suuruiseksi. Mikään mahdoton tehtävä ei myöskään SRV lle ole vielä tämän kasvattaminen 90 milj.€ n ja EPS.n nostaminen täten 1,5€ suuruiseksi. Tällöin osakkeen arvo nousisi 2-2,5 kertaiseksi. SRV llä on kolmin kertainen tilauskanta Lehtoon verrattuna.




YIT 6,145€
Markkina-arvo 810,41€
Liikevaihto 2017 Q1-Q3 1381,4 milj.€
Liikevoitto 41,4 milj.€
EPS 0,2 €
EPS 2017 oma ennuste 0,32 €  5,2% tuotto.
Tilauskanta kauden lopussa 2527,5 mil.€

YIT erityisesti oman asuntotuotannon osaaja. YIT vahvistuu entisestään yhdistyessä Lemminkäisen kanssa. Tämä tuo YIT: lle sitä vakautta takaisin, jota se menetti kun Caverion erosi omaksi yhtiöksi. YIT llä on suurimmissa kasvukeskuksissa käynnissä kokonaisten asuinalueiden urakointia. Nyt kun asuntokauppa on kuumimmillaan vuosiin, tulee sen asunnot käymään kaupaksi erittäin nopeasti. YIT llä on myös samaa Venäjä ongelmaa kuin SRV llä ja se vaikuttaa yhtiön tulokseen. Tilauskanta on viisin kertainen Lehtoon verrattuna.



Näitä lukuja katsellessani unohdan kyllä Lehdon vielä toistaiseksi ja keskityn ostamaan näitä kahta muuta rakentajaa. Näkisin että SRV:n ja YIT:n osakkeilla on hyvät edellytykset nousta reilusti näistä
kursseista ja kasvaa tulevaisuudessa. Lehtoon taas on mielestäni jo valmiiksi ladattu niin paljon odotuksia, että kasvun jatkuessa näin ja kurssin pysyessä samassa, voisi se parin vuoden päästä olla ostettavissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kryptovaluutat

Päiväkirjamerkintä kryptovaluutat