Kryptovaluutat

Ensimmäisenä tähän alkuun varoituksen sana, että olen ensimmäisen kerran perehtynyt kryptovaluuttoihin, muihin kuin Bitcoin vasta viikko sitten joten luultavasti minulla on vääriä käsityksiä. Toiseksi tämä ei missään nimessä ole sijoitussuositus sillä kryptovaluutat ovat erittäin riskialttiita ja niiden arvo perustuu todella vahvasti odotuksiin sen mahdollisesta tulevaisuuden arvosta. Toisin kuin osakkeet jotka pitävät sisällään muutakin konkreettista kuin pelkkä odotus tulevasta.

Nyt on kuitenkin niin kova hype päällä kryptovaluuttojen saralla, että on aivan pakko itsekkin vähän niihin perehtyä. Alapuolella kuvankaappaus Coinmarketcap sivulta, jossa erittäin hyvä seurata eri kryptovaluuttojen hinnan kehitystä. 

Tänä päivänä Bitcoin suurin kryptovaluutta. 189 miljardia dollaria mikä on 56,4% kaikista kryptovaluutoista. Bitcoin on ensimmäinen kryptovaluutta ja siksi varmasti tunnetuin. Bitcoin on siis hajautettu rahajärjestelmä eikä sitä omista mikään yritys. Kyse on avoimesta yhtetysöstä, joka kehittää Bitcoinia yhteisvoimin, kuten Linux tietokonemaailmassa. Bitcoinien lähetys ja niillä maksaminen tapahtuu siten, että tietty osa tietystä Bitcoinista lähetetään toisen Bitcoin osoitteeseen. Kirjanpitoon kirjataan lähetetyn paikan koodi sekä vastaanottajan koodi. Bitcoinit tallennetaan yhteiseen kirjanpitoon eli lohkoketjuun. Kirjanpidon hoitaa toiset tietokoneet, tätä kutsutaan myös "louhinnaksi" käytönnössä muut tietokoneet tekevät kirjaukset kirjanpitoon ja saavat tästä palkkioksi Bitcoineja. Kun tieto on kerran kirjattu siihen ei pääse enään koskemaan eikä siirtojen välillä kukaan voi puuttua siihen. Lisää Bitcoineja luodaan ennaltamäärätyn kaavan mukaisesti. 12,5 Bitcoinia syntyy 10:n minuutin välein. Neljän vuoden välein uusien Bitcoinien määrä puolittuu automaattisesti. Bitcoinien maksimi määrä on 21 miljoonaa. 99,9 % Bitcoineista valmistuu 2040 vuonna. 2140 vuonna viimeinen Bitcoin valmistuu. 

Mielestäni etu Bitcoinilla on se että se toimii useimmiten välineenä eurojen tai dollarien vaihtamisessa kryptovaluuttaan suosionsa ansiosta. Bitcoin on kuitenkin melko hidas raskaan kirjanpitonsa takia joten se ei varmastikkaan tule olemaan tulevaisuudessa käyttövaluutta vaan ennemminkin kullan korvike jossa rahaa pidetään. 


Ethereum on toiseksi suurin kryptovaluutta. 13,6% osuudella kryptovaluutoista. Ethereumia louhitaan samoin kuin Bitcoinia mutta se on myös muutakin kuin valuutta. Ethereum on hajautettu tietojärjestelmä jota voidaan käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen. Ethereumia voidaan käyttää turvallisten äänestysten tekemiseen, varmuuskopiointiin, yrityksen sisäisen valuutan luomiseen tai muiden valuuttojen luomiseen,  sopimusten kirjaamiseen ja moneen muuhunkin. Suoraan sanottuna Ethereum on sen verran monimutkainen asia etten sitä ole tässä ajassa sisäistänyt kovin hyvin. 

Bitcoin Cash on alkuperäisestä Bitcoinista 1.8.2017 irtautunut haara, jonka tavoitteena on muuttaa Bitcoinin suuntaa enemmän käyttöön sopivaksi nopeammilla tapahtumientodentumisella. Bitcoinin ja Bitcoin cashin välillä ero on lokokokojen koot. Bitcoin 1MB ja Cach 8MB. Tämä nopeuttaa maksamista ja alentaa sen kustannuksia. Eroa on myös louhinnassa sillä Cashin vaikeusaste vaihtelee sen mukaan kuinka paljon louhujoita milloinkin toimii. 

Ripple on käsittääkseni lähinnä työkalu maksujen välitykseen. Tarkoitus on mahdollistaa erittäin nopeat rahansiirrot mistä valuutasta mihin valuuttaan tahansa. Ripplen tavoite on syrjäyttää SWIFT n käyttö ja olla pankkien käyttämä siirto tapa. Riipple eroaa Bitcoinista sillä että kaikki 100 miljardia XPR on jo olemassa. Lisäksi jokaiseen suoritukseen kuluu vain 4 sekunttia kun Bitcoinilla aika vaihtelee ruuhkan mukaisesti. Ripplessä ei siten ole mitään louhimistoimintaakaan. Osa pankeista on ilmeisesti jo ottamassa Rippleä käyttöön. Etu on myös ettei Rippleä pidetä pankkien kilpailijana vaan työkaluna.

Dash on altcoin eli Bitcoinin jälkeen syntynyt kryptovaluutta. Dash kolikoita voidaan louhia maksimissaan 18 miljoonaa. Dash kolikoita on nyt noin 7,5 miljoonaa ja viimeinen louhitaan 2300 luvulla. Dashin etu Bitcoineihin on sen parempi salaus ja anonyymius rahaliikenteen lähettävän ja vastaanottajan välillä sekä sen nopeus. Bitcoinin lohkoketjusta on mahdollista selvittää vastaanottaja ja lähettäjä, mutta Dash lla tätä ongelmaa ei ole. Dash maksut ovat niin nopeita että se sopii myös hyvin päivittäiseen asiointiin. Dash on mielestäni tällä hetkellä lupaavin kryptovaluutta ja se onkin noussut hurjasti viimeaikoina.

Litecoin on lievästi paranneltu versio Bitcoinista. Litecoin on entisen Googlen työntekijän tekemä kryptovaluutta. Litecoin on Bitcoinia 4 kertaa nopeampi maksujen käsittelyssä. Litecoinien maksimi määrä on 84 miljoonaa. Tämä ei vaikuta mielestäni parhaimmalta vaihtoehdolta kryptovaluutoista.

Iota on käsittääkseni työkalu esineiden internettiin.

Cardano a on tarkoitus käyttää älykkäissäsopimuksissa.

NEO on kiinalaisten kehittämä kryptovaluutta ja työkalu sopimuksiin samoin kuin Enthereum. Neosta tekee erikoisen se, ettei se voi jakautua osiin niin kuin muut kryptovaluutat. Voit siis siirtää Neo:a lompakkoon ainoastaan aina kokonaisina. Jos siirrät 1,99 Neoa katoaa tämä 0,99 kolikkoa. Neo tuottaa myös lompakossa ollessaan Gas nimistä coinia sivutuotteena. Useilla sivuilla kerrotaan että Neo pitää olla aina sitä tukevassa lompakossa jotta Gas ia syntyy mutta itselläni on pieni osa ollut Neoa krypto -pörssissä ja ainakin sinne on myös Gas ia ilmestynyt. Gas toimii periaatteessa osinkona, jota Neolle maksetaan. Neo on hidas joten se ei varmaan tule olemaan käytössä olevakryptovaluutta.


Kommentit

  1. Kattava ja hyvä kirjoitus tärkeästä ja huomiota saaneesta aiheesta!
    Tein saman päivänä itsekin blogin aiheesta ;)
    http://digivaluutat.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Joo aiheesta on vielä kovin rajallisesti tietoa suomeksi. Poislukien Bitcoin josta on melko kattavasti tietoa olemassa.

    VastaaPoista
  3. Kannattaa tsekata myös https://www.coingecko.com/ ,jossa on pyritty pisteyttämään kryptot. Useimpien projektien sorsat löytyvät github:sta, jota tarkkailemalla voi selvittää tapahtuuko projektissa mitään edistystä.

    VastaaPoista
  4. Kattava lista suosituimmista kryptopörsseistä https://mykucoin.com

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lehto vastaan muut rakentajat

Päiväkirjamerkintä kryptovaluutat